Kuinka selviytyä talvesta? Talvi on sinänsä kaunista ja tunnelmallista aikaa, mutta 34 vuotta suomalaisena eivät ole tehneet minusta karaistunutta talven selättäjää, vaan olen jokaikinen vuosi joutunut opettelemaan  kaamoksesta selviytymisen uudelleen -ja kun vihdoin alkaa pärjätä pakkasessa, tuulessa sekä pimeässä, koittaa kevät -tajunnan räjäyttävällä valollaan.

Tässä muutamia omia selviytymisvinkkejä talveen:

1. Rauhoitan itseni, pimeys on ohimenevää. Talven jälkeen tulee kevät, on joka vuosi tullut. Kun kestää talvipäivänseisaukseen asti, kestää lopputalvenkin. 

2. En aloita mitään rankkaa harrastusta tai laihduttamista pimeään aikaan, ei tule kohdallani onnistumaan. Keväällä ja kesällä kuntoilu on luonnollista ja helppoa.

3.Nukun tarpeeksi, myös päivällä.

4. Kylmät salaatit jäätävät sielunkin. Nautin  kasvisruuat lämpimänä, muistan nauttia riittävästi proteiinia (esim. pavut)

5. Vältän sortumista liiallisiin mausteisiin, suklaaseen tai alkoholiin, ne stressaavat muutenkin ahdistunutta kehoa ja mieltä. On hankalaa -joulun aikana varsinkin.

6. Nautin  kuumia juomia, teetä ja kahvia kohtuudella, marjamehut parhaita.

7. Saunominen tekee hyvää, jos saan kylpeä rauhassa. Riittävä nestetankkaus talvisen saunomisen jälkeen (vedellä) on ihon kannalta ehdottoman tärkeää. Talvi-iho kuivuu.

8. Ulkoilen säännöllisesti. Kuljen säällä kuin säällä työmatkan jalkaisin, lisäksi koiran ulkoilutuslenkit. Riittävä vaatetus, liina kasvojen eteen ja paksupohjaiset kengät ovat ehdottomia valintoja.

9. Tuijotan  tuleen. Elävä tuli rauhoittaa mieltä ja lievittää jopa kipuja!

10. Talvi on kuin aika kohdussa -valmistaudutaan uuteen kevääseen. Kun laskiaisen pakkaset ovat ohi, lisään  liikuntaa ja kevennän ruokavaliota. Myös sosiaalinen elämä vilkastuu ja alkaa kaivata tekemistä, esim. ystävien tapaamista, kulttuuria, uusia haasteita.