Olen miettinyt ruoka-asioita tänään, johtuen varmaan eilisistä talvesta selviytymisohjeista. Uskon vahvasti siihen, että omaa oloaan korjaa helpoiten ruokavaliolla. Jo parissa päivässä fyysisessä voinnissa näkyy muutoksia huonompaan, jos vain herkuttelee ähkyyn asti. Jouluna tämä ei liene harvinaista. Ja kun fyysinen minä kärsii, masentuu ja ahdistuu mielikin, sitten kärsii sosiaalinenkin elämä. Syöksykierre on valmis.

Luomuruokahan olisi ihanteellisinta, mutta ei aina saatavilla -tai sitten elämän hektisyys vie pohjan hyviltä yrityksiltä valmistaa itse ruokaa alusta alkaen. Minä en ainakaan kovin stressaantuneena aloita ruuan valmistusta, ellei ole kyseessä esim. vapaiden alku, jolloin ruuan valmistaminen laukaisee jännityksen ja olo helpottuu. Tärkeintä kuitenkin on, että stressaantuneena syö monipuolisesti ja terveellisesti, ettei  lipsahda sokerihöttöputkeen. Tässä muutamia nopeahkoja talviruokia -joiden tekemisessä voi olla enempi ja vähempi luomumpi, ihan olotilan mukaan.

Nopsa perunalaatikko

1(-2)pss perunasipuli sekoitusta/ viipaloituja luomuperunoita ja silputtua luomusipulia (kelta)

400g jauhelihaa/ luomu jauhelihaa + hirvenlihaa jauhettuna

Jauhettu liha ruskistetaan pannulla tai spotissa, lisää pippuri ennen kuin liha ruskistuu -laitan itse hyvin vähän suolaa

2,5dl Aura sinihomejuustokermaa/ luomukermaa ja luomu sinihomejuuston palasia (en ole ikinä nähnyt luomua sinihomejuustoa, mutta uskon sitä olevan -ahkerasti katselen aina luomumyymälöistä)

Ainekset sekoitellaan keskenään spottiin (savinen kannellinen spotti on paras ja helpoin talviruoka-astia) ja paistetaan uunissa 200-225 asteessa, kunnes laatikon pinta on kauniin ruskea, meillä leivinuunissa noin 2 tuntia.

Perunalaatikon kanssa sopii tarjottavaksi punajuuret tai punajuurisalaatti.

 

Lämmittävä ja helppo lihakeitto

6 pilkottua perunaa kiehumaan sopivan kokoiseen kattilaan, laitan vettä niin että pilkotut perunat peittyvät.

 Lisään joukkoon myös pakastejuurekset (isot) -jos teen tuoreista juureksista aloitan keiton teon niiden kuullottamisella ja lisään veden niiden päälle ja perunat kiehumaan...Pakastejuureksia käyttäessäni lisään luomu kasvisliemikuution antamaan makua -näin en tarvitse juurikaan suolaa. Sekaan voi pudottaa myös pari laakerinlehteä. Tarkastan liemen määrän ja maun..

Silppuan 1 sipulin ja kuullotan sen pannulla öljyssä. Lisään pannulle jauhelihan (400g) ja mustapippurin,   ruskistan huolella. Lisään joukkoon murskattua valkosipulia 2 kynttä.

Kun perunat alkavat olla melkein kypsiä, lisään ruskistetun sipulijauhelihasekoituksen ja annan kiehua hiljalleen vielä vähän -yleensä keiton valmistukseen ei mene kuin 40min. Lopuksi sekaan voi laittaa teelusikallisen kuivattua persiljaa.

Keiton joukkoon laitan hieman sulate/tuorejuustoa tarjoiluvaiheessa.

En ole mikään kokki tai keittokirjailija -joten varmasti joku tekee nämä ruuat paremmin. Haluan vain nostaa muutaman talven parhaimmista kotiruuista esille.

Nyt syömään!